Järelkasvuvõistlustelt toodi koguni neli medalikohta!

Kolmapäeval toimusid Haapsalu Universaalhallis Läänemaa järelkasvu kergejõustikuvõistlused. Tegemist on väga pika traditsiooniga noorte kergejõustikuvõistlusega. Juba 1970-date aastate lõpus olid võistlused käimas. Ilmselt said need kohe hoo sisse siis, kui Haapsalusse nüüd juba vana Spordihoone, Lihula maanteel sama aastakümne keskel valmis. Väga pika tarditsiooniga laste üritusel on mitu põlvkonda noori kergejõustiklasi võistelnud. Hea meel ja alati suur ootus on seda teha nüüd ka minul oma õpilastega. Ja üheks põhjuseks just see, et ka endal oli au täpselt 40 aastat tagasi Haapsalu Spordihoones sellel võistlusel väga edukalt Lihula Keskkooli esindada. Ja nüüd on sama tublid Lihula Gümnaasiumi ja Kõmsi Algkooli lapsed. Tegemist on mitmevõistlusega ja noortele tegemist elu esimese tõelise mitmevõistlusega. Kahe vanuseklassi, 10-11 ja 12-13 aastased lapsed võistlevad 25 meetri jooksus, paigalt kolmikhüppes, kõrgushüppes ja topispalliviskes. Kokku teeb see väga ägeda laste mitmevõistluse, kus selles osalejatel on juba esimesed kogemused kergejõustikus ja vanemas vanuseklassis võistlejatel ka mitmeaastane treeningkogemus. Lapsed peavad suutma iga ala eraldi vaadata, kuidas see mitmevõistlus käib. Seal õppida ja arvutada. Mitmevõistlus nagu ikka-ühel alal annad punkte ära, teisel jälle võidad. Ja lapsed saavad väga hästi hakkama ja tegid seda ka täna. Võistlustules oli meilt kaheksa Lääneranna Spordikoolis erinevatel aladel treenivat last. Kui välja võetakse mõõdulint ja stopper, kui tuleb hüpata üle lati ja kui tulemusi arvestatakse spetsiaalse punktitabeli alusel, on see väga tõsine võistlus. Lisaks see, et laste esimeseks spordiks peabki olema võidujooks ja pallimäng. Meie laste konkurentideks olid Haapsalu Kergejõustikuklubis ja teistes Läänemaa koolides õppivad noored kergejõustiklased. Ja veel, oleme nüüd ise küll Pärnumaa lapsed, kuid alati oodatud Läänemaa võistlustele. Selle eest suur tänu peakohtunik Kaja Ladvale. 

Täna tegid meie lapsed suurepärase võistluse. Tegid seda jälle, sest meie lapsed on seda alati teinud. Viimastel aastatel, seitsmel viimasel aastal kui kergejõustikuga oleme spetsiaalselt tegelenud, oleme tugevatelt võistlustelt alati väga häid kohti noppinud.

Vanemate poiste arvestuses saavutas ülekaaluka võidu Sten Andre Kukispuu. Kõmsi Algkooli spordipoiss võitis kõik neli alal ja saavutas maksimumpunktid. Ta kordas kõrgushüppes isiklikku rekordit 1.45, jooksis 25 meetrit uue magriga 4.07, hüppas paigalt kolmikut kaugemale kui kunagi varem-6.60 ja heitis 3 kg topispalli 10 meetri ja 40 sentimeetri kaugusele. Kokku seega maksimum 60 punkti ja kindel mitmevõistluse võit. Suurepärane võistlus näitas taas noore spordimehe mitmekülgsust.

Teine vanema grupi poiss Henry Kurnim oli ka väga tubli. Alles haigusest paranenud sportlane on sellisteks pingutusteks ehk veel nõrk, kuid lapse enda suur soov ja ema luba tõid Henry täna rajale. Henry ema Merle oli ka ise meiega täna võistlustel kaasas ja kas see abi, või suur oskus ennast kokku võtta tõid noorele sportlasele tugevas vanema grupi konkurentsis kolmanda koha! Ta kordas kõrguses oma marki-1.30. Ja kaks marki veel kolmikhüppes-5.86 ja topispalliviskes 8.20. Lisaks 25 meetri jooksus 4.50. Kolmelt alalt- jooksis 25 meetrit 4.50. Kokku 44 punkti ja väga kõrge III koht.

Vanemate tüdrukute võistluses oli meie lapsi rajal kaks. Kertu Kärp, kes tegeleb väga süvendatult muusikaga, jõuab ka treenida ja on tubli. Ta püstitas kõrgushüppes uue isikliku rekord 1.20. Sprintis 25 meetrit 4.75 ja hüppas kolmikut kaugemale kui kunagi varem- 5.80. Olles siin päeva teine tüdruk.  Topispalli viskas ta 8 meetrit ja 80 sentimeetrit. Kokku andis neli ala talle tubli viienda koha 39,5 punktiga.

Viktoria Hein on tubli Kõmsi Algkooli sporditüdruk, kes juba mitmendat võistlust meil stardis on. Tema parimaid alasid on kindlasti kiirjooks. Ka selles võistluses tegi ta märkimisväärse sprindi-4.46 oli päeva teine aeg. Kõrgushüppes tuli uus mark-1.15 ja kolmikus samuti, 5,35. Topispalli viskas ta 7 meetrit 10 sentimeetrit. Kokku 38 punkti ja kuues koht.

Nooremate tüdrukute võistluses tegi suure üllatuse Meribel Vendel. Kõmsi kooli spordilaps tegi elu esimese sellisel tasemel võistluse. Ta oli hoolas, võttis igal alal treeneri nõu kuulda ja pani kokku väga korraliku võistluse. Kindlasti peame kiitma tema kõrgushüpet-1.10 on uus rekord ja päeva teine tulemus. Teine hüpe, kolmikhüpe oleks ehk võindu paarkümmend sentimeetrit parem olla, kuid ka 4.22 on korralik tulemus. Hiljem selgus, et just siit leida need 20 sentimeetrit oleks andnud vajalikud lisapunktid ja Meribel oleks saavutanud kokku neljavõistluses pronksmedali. Napilt neljandaks jäämine on aga kindlasti kiiduväärt. Veel viskas ta päeva teise tulemuse topispallis- 9.60, jooksis kolmanda aja 25 meetris 4.82. Kokku teenis ta 45 punkti. Kõik muidugi tema uued margid. Võistlus siin oli äärmsielt tihe ja pingeline.

Nooremate poiste võistluses oli meil rivis "kolm musketäri." Vägevad stardid tegid nii Marius Põld, Karl-Markus Kärp, kui Kristjan Kolõtšev.

Marius Põld kordas oma marki kõrgushüppes-1.10. Andis nati ära oma peaalal, sprindis, saades ajaks 4.79. Hüppas aga väga hästi kolmikut, päeva teine tulemus-5.25.  Päeva teine tulemus oli ka topispallivise. Siin sai ta kirja 9.20. Võistluspäeva lõpuks andis aga stabiilne esinemine kokku 47,5 punkti ja väga tubli teise koha.

Karl-Markus jooksis täna väga hästi, uue rekordi sai ta 4.69-ga, mis oli päeva teine tulemus.. Kõrguses tuli ka rekordi kordamine-1.10. Kolmikut hüppas ta 4.95 ja topispalli viskas ta 7.60. Ärevad hetked olid tal kõrgusel 1.05, mille ületas alles kolmandal katsel. Igas võistluses ja vanuseklassis oli tihe konkurents, ka siin nooremate poiste võistluses. Kui Karl-Markusele oleks jäänud kõrguses ainult üks meeter, siis ta ei oleks astunud poodiumi kolmandale astmele. Aga just selle koha ta sai, punkte 43.

Ja napilt, ainult poole punkitga kaotas kolmanda koha oma meeskonnakaaslasele Kristjan. Kuid usun, et Kristjan oli selle võistluse kõige suurem üllataja. Ta tegi kergejõustikuvõistluse sellel tasemel nüüd päris mitme aja tagant ja sai suurepäraselt hakkama. Juba esimene üllatus tuli kõrgushüppes, kus ta paranda oma marki 25 sentimeetrit ja ületas 1.15 ja seda väga ilusa tehnikaga. See andis ka alavaõidu ja 15 punkti. Topispallis tuli päeva teine tulemus-9.40. 25 meetri jooksus sai uueks rekordiks 5.20 nagu ka kolmikus 4.70. Kokku siis punkte 42,5, ehk siis pool punkti vähem kui Karl-Markusel ja tubli neljas koht.

Meie lapsed on väga tublid. Tublid on ka treenerid ja õpetajad. Koos saame lastega treenida ja käia võistlustel.

Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubi - 2019